Make your own free website on Tripod.com

 KULTURA  subota-nedelja, 30-31. mart 2002. 


    


   
49. festival jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometraznog filma

   
"Uska vrata" Zlatnog viteza

    Na konfernciji za novinare na kojoj je bilo reci o filmovima prikazanim prve veceri festivala, odrzanoj u petak u Domu sindikata, Nikola Majdak, predsednik Saveta festivala, urucio je plaketu zahvalnosti gostu iz Rusije, Nikolaju Petrovicu Burljajevu, istaknutom filmskom radniku, osnivacu i predsedniku festivala "Zlatni vitez" koji objedinjuje slovenske i pravoslavne narode. Majdak je naglasio da su nasa jedina "uska vrata" (sto je naslov jednog od filmova) koja su nas vodila u svet isla upravo preko festivala "Zlatni vitez" i Rusije. Burljajev je, sa druge strane, dodao da su se Srbija i Rusija, u najtezim godinama i za jednu i za drugu, pomagale upravo preko umetnosti.
    O filmovima sa naseg festivala rekao je da svake godine duhovno uzrastaju i dobijaju na vrednosti i dodao da je to slucaj i sa filmom Jelene Bojovic, iz ovogodisnje zvanicne selekcije koji je usao i u selekciju "Zlatnog viteza". Film Jelene Bojovic "Poljkina molitva", prikazan prve veceri festivala, ostavio je veliki utisak na publiku. Ovo je film u kome osim molitve jedne od sest starica koje na Kosovu zive u siptarskom okruzenju, nema vise nikakvog teksta. Tisina u filmu je, kako je rekla autorka, tisina pravoslavlja na tim prostorima koju remeti jedino molitva ove starice. Culo se i da je to film koji, za razliku od muskog, agresivnog i gorkog pristupa ovoj temi, svojom mirnocom i tisinom docarava pravi duh hriscanstva.
    U okviru dokumentarnih filmova prve veceri, jos jedan je "muski" film na temu Kosova. To je film "Apaci" Miroslava Nikolica, koji govori o nasim ljudima koji zive u pravim rezervatima, a iznad glava lete im helikopteri koji se zovu "Apaci".

 

Filmovi "VJ" i "Pirotski komarac" svojevrsna su slika naseg mentaliteta jer jedan govori o fenomenu ispracaja u vojsku, a drugi o skulpturi vilinog konjica za koju se iz naslova vidi kako je dozivljena. Medju dokumentarcima bila je i na nov nacin data biografija naseg slikara Milana Blanuse u filmu "Autoportret - Milan Blanusa" Danice Acimovic.
    Sto se animiranih filmova tice, film "Senka i njen covek" Marije Milanovic usao je u konkurenciju prestiznog zagrebackog medjunarodnog festivala, a filmovi "Evolucija 2" i "Svoj", autora Stevice Zivkova i Urosa Krcadinca, pokazali su da animirana skola Dunav filma ozbiljnog konkurenta dobija u pancevackoj skoli animacije. Najzad, eksperimentalni film "Zbogom XX vek" je filmski komentar muzike Arnolda Senberga i simbola prethodnog veka.

    I. Matijevic