Make your own free website on Tripod.com

Kriticari o filmu

" KOLATERALNA GRESKA "


za vreme trajanja 44. jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometraznog filma u Beogradu


Petak 28. Mart 1997.
KULTURNI ZIVOT


SINOC U DOMU SINDIKATA

OTVOREN 44. FESTIVAL DOKUMENTARNOG FILMA

Vratativsi se na staro mesto, u dvoranu Doma sindikata, sinoc je svecano poceo 44. festival jugosolovenskog dokumentarnog i kratometraznog filma, na kojem ce do 30. marta biti prikazan 51 film na zvanicnom programu i vise od stotinu osvtarenja u informativnoj sekciji.
Posto je publiku, posle kurtoaznih i tradicionalnih fanfara, prvo pozdravio Aleksandar Avramovic - predsednik Saveta festivala, rec je ustupljena gradonacelniku Beograda - Zoranu Djindjicu. Njemu je, kao domacinu festivala poverena duznost da ga proglasi otvorenim.
" Ono sto je porodicni album u istoriji jedne porodice, sa slikama koje starije generacije ostavljaju kao dokument mladjima, to je dokumentarni film za identitet jednog naroda... Na njemu su prikazani dokumenti o nama kakvi smo nekada bili... Videcemo i ove godine kako su nas umetnici zapazili, rekao je izmedju ostalog gradonacelnik Djindjic.
Posle prvog festivalskog dana, skrenucemo paznju na neke od filmova. Na primer na filmski prvenac " Audicija " , animiranom filmu grupe studenata prve godine filske skole " Dunav film " s kojim je i poceo festival. Ne treba preskociti ni efektan i dragocen animirani film Veljka Bikica - " Prica o " uradjen veoma precizno na 35 mm, u trajanju od svega nesto vise od minuta. autor je " ispricao" svoju jasnu pricu, vidljivu kao na dlanu. Na odobravanje publike naisao je i dokumentarni film " KOLATERALNA GRESKA " Miroslava Nikolica ( TRZ "Film i ton" ) sa svojom dirljivom i tragikomicnom pricom o susretu prijatelja koje je rat naterao da odu svako na svoju stranu, svako sa svojim narodom, kao i kratki igrani film.....

. . . . . . . . . . .Dubravka Lakic


EKSPRES POLITIKA - Beograd

Subota 29. Mart 1997.

RITAM PROTESTA

Prvi dan festivala jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometraznog filma, ali i videa, kako je neko duhovito dopisao na plakatu u Domu sindikata, protekao je u zanimljivom suocavanju sa stvarnoscu.Bar sto se oficijelnog programa tice, preovladalo je svedocenje o burnoj svakodnevici s kraja prosle godine i odbljescima te svakodnevice.
Video autori su se opredelili za neposredna dogadjanja, cak i vremenski izuzetno bliska danu pocetka festivala. Dabome, rec je o demonstracijama ili protestu. Ova svedocenja su stvorila pravu navijacku atmosferu u sali, ali za hladnijeg posmatraca to je bila dobra prilika da na slicnim primerima ustanovi razliku izmedju dokumentarca bliskog televiziji i ambicioznijih filmskih radova, koji na osnovu znakova i simbola grade univerzalniju sliku. Tako je video rad Radivoja Andrica " Januarska reka " bio posvecen fenomenu buke, kao izrazavanje politickih osecanja, shvatajuci da su bubnjari, koji su tri meseca stvarali ritam protesta bili najblizi onom sto bi moglo da se nazove estetizacija protesta. Za razliku od njega, Vladimir Petrovic pravi 37-minutnu pricu o trenutcima koji su obelezili protest, insistirajuci na nekoj vrsti male istorije, ili dajdzestu. Upravo zbog toga bio je blize televiziji i direktniji u asocijativnom smislu. Njegov film imao je indikativan naslov " (U)desavanje glasova"
Dokumentarni film, " Kolateralna greska " Miroslava Nikolica, o dvojici sarajevskih jarana koji se srecu nakon 3,5 godine rata, imao je dax autenticnosti kao deo teatra apsurda u kome smo ziveli, ali je od tog mogao da se napravi i bolji rad da je bilo vise autorske discipline. Kada je rec o idejama, najmanje bi smo se slozili sa Petrom Arandjelovicem i porukom iz njegove igrane price ....a najvise simpatija gledaoci su pokazali prema radovima koji estetizuju gradjanski protest, koji je svojom pomalo karnevalskom atmosferom i simbolicnim znacima bio svakako inspirativan. Tu je doslo i do malog nesporazuma, jer je publika ocito vise volela poruke stvarnosti, nego ono do cega je autorima stalo, a to je filmskim i metaforicnim jezikom prepricana neposredna realnost

. . . . . Vladimir Lazarevic


DEMOKRATIJA - Beograd

Subota/Nedelja 29-30 Mart 1997.
Kultura

PREKSINOC U BEOGRADU POCEO 44 FESTIVAL KRATKOG METRA

Projekcijom dvominutnog animiranog filma "Audicija" grupe studenata prve godine skole "Dunav film" u Beogradu je u cetvrtak uvece poceo 44. festival jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometraznog filma. Pred skoro punom Velikom dvoranom Doma sindikata manifestaciju je svecano otvorio gradonacelnik Zoran Djindjic a zadovoljstvo je bilo upotpunjeno i zvukom fanfara. Do pauze je prve festivalske veceri prikazano sedam filmova medju kojima je najvise aplauza publike izmamila "Kolateralna greska" Miroslava Nikolica, prica o susretu dvojice sarajevskih "jarana" tri i po godine nakon pocetka rata u kojem su se borili na suparnickim stranama.
Zapazeno je prosao i film ....

. . . . . G. Petrovic
Kriticari o filmu
" KOLATERALNA GRESKA "
nakon pobede i osvajanja GRAND PRIX-a
na 44. festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometraznog filma u BeograduPonedeljak 31. Mart 1997.
KULTURNI ZIVOT

ZATVOREN 44. FESTIVAL DOKUMENTARNOG FILMA

Gran pri festivala za "Kolateralnu gresku" Miroslava Nikolica


Najbolji debitant Uros Stojanovic i njegovo delo "Vesala za dvoje".
"Mala tuga" Dejana Kovacevica osvojila cetiri nagrade

Nagrada Gran pri, najvece priznanje sinoc zavrsenog 44. festivala jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometraznog filma, pripalo je Miroslavu Nikolicu za dokumentarni film "Kolateralna greska" (TRZ Film i ton i RTV Beograd) uz obrazlozenje da je ovaj film "na potresan nacin pokazao besmislenost rata i nemoc coveka da mu se suprostavi, ali i snagu za prevazilazenje bola i moci da se zivot uvek pocne ispocetka...". Ovakvu odluku doneo je ziri koji je ove godine radio u sastavu: Petar Latinovic (predsednik), Andrija Dimitrijevic, Dragutin Gane Milanovic, Milos Spasojevic i Slobodan Stojanovic.

Ziri je dodelio i deset "Zlatnih medalja Beograd" za pojedini autorski doprinos i to: urosu stojanovicu kao najboljem debitantu (student FDU) za artikulisan i dramaturski celovit film "Vesala za dvoje". Ruzi Rudic za najbolji ton ("(U)desavanje glasa", "Kolateralna greska" i "Ubljanke"), Janji Loncar za najbolju filmsku muziku ("Vesala za dvoje), Brani Jovnovicu za scenografiju ("Sic transit gloria"), Zorani Keser za najbolju animaciju ("Ispovest"), Zoranu Popovicu za najbolju montazu ("Ostrvo","Concerto politico" i "Vreme zetve") Jeleni stankovic za kameru ("Ostrvo"), Dejanu Kovacevicu za najbolji tekst ("Mala tuga"), Aleksandru Kosticu za najbolji snimateljski rad ("Covek bez svojstva") i Branku Milosevicu za najbolji rediteljski rad u dikumentarnom filmu ("Polom")

Sest "Zlatnih plaketa Beograd" za film u celini osvojili su: Centar za vizuelnu komunikaciju "Kvadrat", Vladimir Momcilovic za najbolji mini film ("Molitva"), Vesna Tokin za najbolji eksperimentalni film ("Aranha"), Snezana Trstenjak za kompletni autorski postupak ("Big epl"), Dejan Kovacevic za najbolji kratki igrani film ("Mala tuga"), Vladimir Perovic za najbolji dokumentarni film ("(U)desavanje glasa").
Nagrada "Jovan Acin" (Udruzenje filmskih radnika Srbije", RTS i Ministarstva za kulturu srbije) pripala je dejanu Kovacevicu za film "Mala tuga", nagrada lista TV Novosti pripala je filmu "Akademija republika", nagrada ministarstva sumarstva dodeljena je andrijani Stojkovic rediteljki filma "Ostrvo" i snimatelju u ovom filmu Jeleni stankovic.Od specijalnih nagrada na festivalu kratkog metra dodeljena je i nagrada "Mihailo Ivanjikov Deduska" koja je pripala snimatelju Aleksandru Kosticu za rad u filmu "Covek bez svojstva", a nagrada INF-e pripala je debitantu Zeljku Komosaru za animirani film "Patak".

. . . . . Dubravka LakicPonedeljak 31. Mart 1997.
KULTURA

ZIVOT UVEK POCINJE ISPOCETKA

Dodelom Gran prija, zlatnih medalja i plaketa sinoc je zavrsen Festival "kratkog metra"

Filmu "Kolateralna greska" Miroslava Nikolica pripao je Gran pri 44. festivala jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometraznog filma, zavrsenog sinoc u Domu sindikata svecanom dodelom priznanja. U obrazlozenju zirija kaze se da je autor u nekoliko epizoda iz bosanskog rata na potresan nacin prikazao svu besmislenost rata, nemoc coveka da mu se suprostavi, ali i snagu za prevazilazenje bola i moc da zivot uvek pocne ispocetka. film koji je nastao u produkciji kuce "Film i ton" bavi se stradanjem jedne porodice kao posledice greske u vojnim proracunima i susretom dvojice nekadasnjih jarana, koje je rat razdvojio u dve nepomirljivo neprijateljske vojske.
Ocenjujuci ovogodisnju kratkometraznu produkciju ziri je dosao do zakljucka o kreativnoj vitalnosti naseg dokumentarnog filma. Najuspesnija osvarenja prikazana na Festivalu pokazuju da su dokumentarni i kratkometrazni film utemeljeni na cvrstim i zdravim osnovama - strasnoj okrenutosti prema stvarnosti, raznovrsnoj tematici, modernom i istarzivackom filmskom misljenu i izrazu, otvorenosti prema novim autorima.Ziri koji je radio u sastavu.....

. . . . . V. MilivojevicPonedeljak 31. Mart 1997
Kultura, knjizevnost, pozoriste, film

"GRESKA" ZA GRAN PRI

Najbolji film festivala "Kolateralna greska" Miroslava Nikolica, koji svedoci o tragediji i besmislenosti rata u Bosni

Najbolji film sinoc zavrsenog 44. Festivala jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometraznog filma je ,,Kolateralna greska'' Miroslava Nikolica, koji je iz susreta dvojice nekadasnjih sarajevskih jarana, sa dve strane ,,barikade'', posle bosanskog rata, napravio snazni dokument o jednom tragicnom i besmislenom vremenu. Film su proizveli FIT i RTS.,,Gran pri'' je najboljem autoru doneo i novcanu nagradu od 8.000 dinara.
Sest Zlatnih plaketa ,,Beograd'' dodeljene su: Centru za vizuelne komunikacije ,,Kvadrat'', koji je bio producent najbolje selekcije na Festivalu, zatim Vladimiru Momcilovicu, autoru najboljeg mini filma ,,Molitva'', (proizvodnja Maks Markus) debitantu Vesni Tokin za najbolji eksperimentalni film ,,Arahna San tkac'', (proizvodjaci ,,Fiks fokus'' i sama autorka). Snezani Trstenjak za najbolji animirani film ,,Big apple'' (Velika jabuka) u proizvodnji ,,Bikic studija'', Dejanu Kovacevicu za najbolji kratki igrani film ,,Mala tuga'', (Radio B92 i ,,Lorens internesenel''), kao i autoru najboljeg dokumentarnog filma na festivalu Vladimiru Perovicu za ,,(U)desavanje glasova'' (BK Telekom). Dobitnici Zlatnih plaketa ,,Beograd'' nagradjeni su sa po 5.000, a Zlatnih medalja ,,Beograd'' sa po 3.000 dinara. Dodeljeno je i nekoliko specijalnih nagrada na Festivalu. Tradicionalnu nagradu ,,Jovan Acin'' i novoustanovljenu ,,Nebojsa Djukelic'' osvojio je isti film, ,,Mala tuga'' Dejana Kovacevica. Plaketa ,,TV novosti'' pripala je ,,Akademiji republika'' u proizvodnji Radija B92, a nagradu ,,Mihailo Ivanjikov Deduska'' poneo je snimatelj Aleksandar Kostic za film ,,Covek bez svojstva''. Savet festivala odlucio je da ove godine nagrada za zivotno delo pripadne autoru Nikoli Majdaku.

. . . . . M. K.


nasaborba - Beograd

Ponedeljak 31. Mart 1997.

Najbolji film "KOLATERALNA GRESKA"

Dokumentarnom filmu "Kolateralna greska" Miroslava Nikolica pripao je Gran-pri na juce zavrsenom 44. Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometraznog filma. U obrazlozenju zirija kaze se da je u ovom ostvarenju, a u nekoliko epizoda iz bosanskog rata, na potresan nacin pokazana sva njegova besmislenost, ali i nemoc coveka da mu se suprostavi.
Zlatne plakete Beograd dobili su Vladimir Momcilovic, reditelj mini filma "Molitva", Vesna Tokin, autor eksperimentalnog dela "Aranca/san tkac", Snezana Trstenjak za najbolji animirani film "Big Apple" , Dejan Kovacevic, autor najboljeg kratkog igranog filma "Mala tuga", Vladimir Perovic za najbolji dokumentarac "(U)desavanje glasa" i Centar za vizuelnu komunikaciju "Kvadrat", kao producent najbolje selekcije filmova na Festivalu.

. . . . . R. K.


EKSPRES POLITIKA -

Ponedeljak 31. Mart 1997.
KULTURA

" GRESCI" - GRAN PRI

Glavna nagrada jednoglasno dodeljena filmu
Miroslava Nikolica "Kolateralna Greska"

Ziri 44. Festivala jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometraznog filma, u sastavu: Petar Latinovic - predsednik, Andrija Dimitrijevic, Dragutin Gane Milanovic, Milos Spasojevic i Slobodan Stojanovic, saopstio je juce da je doneo jednoglasnu odluku da festivalski Gran pri i 8.000 dinara dodeli filmu "KOLATERALNA GRESKA" reditelja Miroslava Nikolica.
Sam festival imao je nekoliko obelezja po kojima ce biti zapamcen. Pre svega takozvane ratne teme svedene su na minimum, kao da su sudbine stotine hiljada ljudi izmedju dva marta radikalno promenjene. Prvonagradjeni film bavio se postdejtonskim sindromom, uvodeci u pricu mlade "Bosance" koji se srecu u brdima iznad Sarajeva. Srbin i Musliman pokazuju svoje rane i bolno se sale. Eto buduce Bosne.

. . . . . Vladimir Lazarevic


DEMOKRATIJA - Beograd

Ponedeljak 31 Mart 1997.KULTURA

Zavrsen 44. festival kratkog metra

" GRAN PRI za "KOLATERALNU GRESKU"

Gran pri 44. festivala jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometraznog filma dodeljen je je filmu "Kolateralna greska" reditelja Miroslava Nikolica, ostvarenju koje se sastoji iz nekoliko epizoda iz bosanskog rata.Film je prokazan prve festivalske veceri. Kao i na svecanom otvaranju, publika je i sledece tri veceri pokazala da "Sinemanija" i nije prevelika konkurencija za kratki metar. Oba puta Velika sala Doma sindikata bila je prilicno puna, a publika je aplauzom i zvizducima ocenjivala filmove....

. . . . . G. Perovic